সাত কলেজের কলা ও সামাজিক বিজ্ঞান ইউনিটের ইংরেজি অংশের সমাধান

আত্মহত্যা
ভর্তি পরীক্ষা   © সংগৃহীত

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় (ঢাবি) অধিভুক্ত সাতটি সরকারি কলেজের কলা ও সামাজিক বিজ্ঞান ইউনিটের সংশ্লিষ্ট বিভাগগুলোতে ভর্তির পরীক্ষা শেষ হয়েছে৷ শুক্রবার (১৯ আগস্ট) সকাল ১১টায় রাজধানীর ১২টি কেন্দ্রে একযোগে এ পরীক্ষা শুরু হয়। যা চলে দুপুর ১২টা পর্যন্ত।

দেখে নিন সাত কলেজের কলা ও সামাজিক বিজ্ঞান ইউনিটের ভর্তি পরীক্ষার ইংরেজি অংশের সমাধান 

1. It has been drizzling …… moming.
     Answer: since 

2.  I don't see Meena anywhere; she early.
     Answer: must have left 

3. You are fully aware the events.
     Answer: of

4.  Two-third of the work ….. finished.
     Answer: has been 

5.  The flood caused much damage ….. crops.
      Answer: to 

6.  The synonym of the word 'confinement' is
      Answer: isolation 

7. Find the word which is in plural form 
      Answer: Syllabi 

8. Use the right form of verb: Once the youth (be) fond of football
      Answer: were 

9. The meaning of 'null and void' is
      Answer: invalid 

10. The adverb form of "base" is
      Answer: Basically 

11. William Wordsworth is a poet of -
      Answer: nature 

12. Nadine Gordimer said, "He is at the epicenter of our time." Here 'He' refers to
     Answer: Nelson Mandela

13. The past form of the word 'beat' is
     Answer: beat 

14. Change into passive: who killed the bird?
     Answer: By whom was the bird killed? 

15. Hearing of the case will be next week. The boldfaced word is a/an
     Answer: noun

16. The story "Photograph" depicts
    Answer: a brave woman 

17. Change into indirect speech: My colleague said to me, ‘Without traffic it will take 15 minutes to go.’
      Answer: My colleague told me that it would take 15 minutes to go without traffic

19. Pandas are the victim of
      Answer: Climate Change 

20. Translate, ‘পদ্মা সেতু দক্ষিণ এশিয়ার দ্বিতীয় বৃহত্তম সেতু’ 
      Answer: Padma Bridge is the second largest bridge in South Asia.

21. Choose the correct sentence
    Answer: The sun having risen, the fog disappeared.

22. The Rime of the Ancient Mariner is a poem by A William Wordsworth
Answer: S. T. Coleridge

23. Complete the sentence: There may come a time when we will cry for water and find it nowhere unless we.....
Answer: Take Care of our rivers

24. Change into negative: I want only a pen. -
Answer: I want nothing but a pen.

25. In Langston Hughes's poem "Dreams", "Life' is not compared with
Answer: Morning Glow 


x

সর্বশেষ সংবাদ