গুচ্ছের ‘বি’ ইউনিটের ইংরেজি অংশের সমাধান

ঢাকা
ভর্তি পরীক্ষা   © সংগৃহীত

গুচ্ছভুক্ত ২২ বিশ্ববিদ্যালয়ের ২০২১-২২ শিক্ষাবর্ষের মানবিক অনুষদভুক্ত ‘খ’ ইউনিটের ভর্তি পরীক্ষা আজ শনিবার (১৩ আগস্ট) বেলা ১২টায় শুরু হয়েছে। শেষ হয় দুপুর ১টায়। নিম্নে গুচ্ছের মানবিক বিভাগের 'বি' ইউনিটের ইংরেজি প্রশ্নোত্তর দেওয়া হলো- 

1. The passage mentions a theory of dream that suggests that when we sleep, we receive stimuli from 
Answer: sources that lie outside of the body 

2. In place of the word ‘unravelling’ we can use 
Answer: untangling 

3. The passage suggests that 
Answer: science is still clueless about the real purpose of sleep

4. The passage is about 
Answer: understanding the purpose and function of dreams

5. By the cognitive elements of our brain, the passage suggests
Answer: elements are connected to reasoning, learning and conceptionalizing

6. Wisdom is better than strength. Here ‘strength’ is a/an 
Answer: abstract noun 

7. He who opens a school door, closes a prison," said by
Answer: Victor Hugo 

8. Which one of the pairs shows a similar relationship to Water Bone?
Answer: Milk-Cup

9. He replied that he would come. The underlined part of the sentence is a/an
Answer: noun clause 

10. The word "emancipation means 
Answer: liberation 

11. Which one is a correct sentence? 
Answer: The sun is a star 

12. Which sentence does not have a misplaced modifier?
Answer: While will a girl, I went in the fair with my father. 

13. Which one is correct in spelling? 
Answer: Personnel 

14. A disease that affects a large number of people within a community is called 
Answer: epidemic

15. The adjective of the ward Mountain is 
Answer: mountainous 

16. Which word wrongly spelt 
Answer: Reciept

17. Which is an appropriate passive form of the sentence ‘They are organizing a search porty.’ 
Answer: A such panty is being organized by them.

18. In Which sentence maintains subject and verb agreement"
Answer: Sumita and her brothers are at school. 

19. ‘I Will water the plants tomorrow’. Here the wond ‘water’ is 
Answer: a verb 

20. Which me is not included in Types of Conflict? 
Answer: Self conflict

21. A warrior of hight his world with the people he loves. 
Answer: shares 

22. You have made your bed and now you may on it 
Answer: lie 

23. The setting of the story A Mother in Mamunville is in the 
Answer: Winter

24. Have you ever to Canada? 
Answer: been

25. I wish I a child again 
Answer: were 

26. The child like an angel
Answer: slept 

28. Choose the right meaning of the idiom ‘Hang fire’ 
Answer: Delay 

27. Which one is correct in spelling 
Answer: Etiquette 

29. ‘Orpheos’ is related to 
Answer: (C) myths 

30. The host was the member of guests 
Answer: counting 

31. It is a bit risky to generalize one set of results. 
Answer: from 

32. Artists have been painting nature centuries 
Answer: for 

33. The man died …. Hungar 
Answer: of 

34. He has great affection 
Answer: for 

35. Choose the correct sentence: 
Answer: who does the book belong to? 


x

সর্বশেষ সংবাদ